Bicajozás kutyával

Bicajozás kutyával

2019. januárjában elhagytuk a fővárost és Heves megyébe költöztünk. Tervbe volt véve, hogy befogadunk egy kutyát. Nos egy héttel ezelőtt ez meg is történt. Pöcök szálkás szőrű tacskó, még gyerek, így rengeteg figyelmet igényel. 

Szeretnénk, ha mindenhova velünk tudna jönni, ebbe beletartozik a bicajozás is. A KTM Lucky gyönyörű biciklimre szeretnénk egy kosarat csinálni (homemade), és abban utazhat majd Pöcök mester.

Más mód is van a kedvenccel való közös biciklizésre, azonban fontos ismernünk a szabályokat:

Sokan a biciklijük mellett pórázon vezetik a kutyájukat,itthon azonban a KRESZ szerint ez tilos. Ha belegondolunk veszélyes is, hiszen a városi zajokban és forgatagban a legokosabb kutya is megneszelhet olyan dolgot, amire egyből ugrik. Azonban csak gyalogosok és közlekedési járművek közlekedésére szolgáló közutakra, járdákra vonatkozik a szabály, tehát nyugodtan elindulhatunk egy erdei túrára, vagy egy földutas biciklizésre. De figyeljünk oda, mert tényleg balesetveszélyes lehet, így jobb olyan helyen gyakorolni, ami ingerszegény és a kutya már ismer. Sima póráz helyett, az üléshez rögzíthető kerékpáros futtatót ajánlott, így két kézzel tud a gazdi is haladni.

A második, de sokkal drágább lehetőség, a kerékpár utánfutó. Ezt inkább hosszabb utakhoz ajánlják, például, ha világ körüli útra indulunk. A kutya tud mellettünk jönni, és ha elfáradt az utánfutóban tud pihenni. Ezek általában szúnyoghálóval zárható kis házikók, így a biztonság garantált.

Csak hogy lássunk egy megtörtént esetet, a képen látható hölgy és egyben nagymama és kutyája 5000 km-t tettek meg Anglián belül, körülbelül 5 hónap alatt. További infó:

http://dogontour.co.uk

A harmadik lehetőség a kis kosár, amit majd én is szeretnék. Előre és hátra is fel lehet rögzíteni, szerencsére az én bicajomon lehet előre rakni, és legalább látni fogom a kutyát. Vannak olyan kosarak is, amin rács van, hogy a kutya ne tudjon kiugrani, ezt érdemesebb talán megvenni, vagy megcsinálni, hiszen sokkal biztonságosabb, mintha nyitott lenne a kosár.

Nagyon fontos, hogy a kutyánk legyen jól nevelt, a utána “tanítsuk meg” biciklizni. Bármelyik lehetőséget választjuk, először ingerszegény és ismert terepen mutassuk be neki a járművünket. Lényeges, hogy ha például beleültetjük a kosárba, az első pár alkalommal toljuk a kerékpárt, hogy megszokja az új helyzetet és biztonságban érezze magát kedvencünk.

Amint mi megtanultunk biciklizni, jelentkezni fogok! 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

17 − 10 =

X