A kerékpár beállítása

A kerékpár helyes beállítása

A helyes kerékpárbeállítás a biztonságos és hosszú távon kényelmes kerékpározás alapeleme. Adunk most néhány tippet, láthattok pár trükköt, hogy ez a feladat számotokra se jelentsen problémát. 

Nyeregbeállítás

A nyereg tetejét vízszintesre állítsd. (vízmértékkel ellenőrizheted)!

Ha az adott személynek úgy kényelmes, akkor lehet az orra kissé magasabban, vagy alacsonyabban, de nagy szögbeli eltéréseket mindenképpen kerüld el. Ha túl magasan van az eleje, akkor nagyobb nyomás hat a ülőcsontok közötti puha szövetre. Ha előre lejt a nyereg, akkor nem is ülünk rajta, hanem előre csúszunk és így a súlyunk nagy része a vállunkra, karunkra és csuklónkra nehezedik.

Az ülés magassága

A pedált fordítsd alsó („6 óra”) állásba! Ülj fel a nyeregbe, ha a lábad a pedálon van az ne legyen teljesen nyújtva, hanem enyhén hajlított állás a megfelelő. Elképzelhető, hogy kicsit magasnak fogod érezni ezt a beállítást (főleg, ha eddig helytelenül jóval alacsonyabb beállítással bicajoztál), de ez ne ijesszen meg. Tekerj néhány kilométert, kb 30 percet és érezni fogod, hogy így nem csak kényelmesebb, de teljesítményeden is javít ez a pozíció.

A kép forrás: bikemag.hu

A kormány-nyereg távolsága

Támaszd a nyeregorrhoz a könyöködet és vízszintes alkar esetén az ujjaid éppen el kell érik a kormányt.

Kormánymagasság

Ezt mindig a nyereg beállítását követően állítsd be! Először állítsd egy magasságba a nyergeddel. Később, ezt finomítsd saját kényelmednek megfelelően. A kéztartás akkor komfortos, ha a kézfej és az alkar szöge nem túl kicsi. 

Váz

Ez nem annyira beállítás kérdése, hiszen a megfelelő vázméretet már akkor el kell találnod, amikor a szeretett kerékpárod megvásárolod. Ennek ellenére mégis kitérünk rá, mert az a tapasztalat, hogy sokan segítségre szorulnak, a saját megfelelő vázméretük kiválasztásában. Az általános eljárás szerint állj kb. 10 cm-es terpeszbe mezítláb. Kérj meg valakit, hogy mérje meg a talaj és a gát közötti távolságot. Ezt 0.65-tel szorozva megkapod a megfelelő vázméretet. A váz mérete: az üléscső hossza a középcsapágy középpontjától a felső- és az üléscső találkozásának középpontjáig mért távolság.

A kép forrása: bikemag.hu

Táblázat a vázméret kiválasztásához

Belső lábméret vázméret (cm)

72-75…….. 47-49
75-78…….. 49-51
79-82…….. 51-53
83-86…….. 54-56
87-90…….. 57-59
91-94…….. 56-61

A vázméretek pontosabb meghatározásáról egy külön bejegyzésben foglalkozunk később!

Kormány

Szélessége a vállszélességedhez igazodjon! A országúti koskormánynál a hajlítás szöge ne legyen túl nagy. Az egyenes (MTB) kormány se legyen vállszélességednél keskenyebb, mert instabillá válik a kormányzás és összeszorítja a mellkast, ami nehezebb légzést fog eredményezni. 

Fékkar

Országúti kormánynál alul fogva a középső ujjad utolsó percével biztonságosan be tudd behúzni. A fék rugója ne legyen túl erős, mer hamar elfáradnak az ujjaid.

Egyenes kormánynál az optimális kar beállítás, ha kényelmes kormány fogás közben az ujjaid előrenyújtva, úgy éred el a fékkart, hogy a tenyered nem mozdul el a kormányon.

Forrás: bringadoki.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

18 + 17 =

X