6+1 tipp a kerékpár biztonságos lelakatolásához

6+1 tipp a kerékpár lelakatolásához

Egy szomorú tényt rögtön az elején le kell szögeznünk: nem létezik feltörhetetlen kerékpárzár, és így sajnos ellophatatlan kerékpár sincs. Viszont a jó hírünk, hogy van néhány tuti tippünk, amiket ha megfogadsz, akkor jó eséllyel elkerülheted, hogy Te is a kerékpártolvajok áldozatává válj.  

1. Soha ne hagyd őrizetlenül a kerékpárod!

Bizony, ez a legtökéletesebb kerékpár zár. Bárhol is hagyod a kerékpárod, az a legbiztonságosabb, ha lehetőséged van folyamatosan szemmel tartani. Persze tudjuk, hogy erre az esetek jelentős részében nem biztos, hogy van lehetőség, de ha módodban áll, akkor csakis olyan helyre lakatold le a bicajt, ahol folyamatosan rálátsz parkolás közben.

2. Mindig legyen lezárva!

Léteznek eltérő vélemények, miszerint, ha nincs lezárva egy kerékpár azt a hatást kelti, hogy gazdája karnyújtásnyi távolságban lehet, így ez elrettentően hathat a tolvajok számára. Mi mégis azt javasoljuk, hogy bármilyen rövid időre is hagyod magára a drótszamarat, mindig legyen lelakatolva. Ne sajnáld rá az időt, mert ezen múlhat sokszor a kerékpár sorsa. Az egyes pontban leírtakkal kombináltan alkalmazva tuti a biztonság!

3. Válaszd a minőséget!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mivel van lelakatolva a kerékpár. Választhatsz, hogy egyszer veszel minőségi kerékpárzárat, vagy biciklit többször. Ugye, hogy inkább az első megoldás hangzik jobban hosszú távon?! Rengeteg széles skálából lehet manapság már választani a kerékpárlakatok terén is. Szánd rá az időd és a pénzed, hogy megtaláld a számodra legideálisabbat.

4. Ne a zár árán spórolj!

És el is érkeztünk az egyik legérzékenyebb ponthoz. Igen, egy jó kerékpár zár nem olcsó. Sőt, vannak egészen drága darabok is. De hidd el, a legolcsóbb zárak tudják a legnagyobb kiadást okozni gazdáiknak. Sajnos igaz az, hogy minél olcsóbb egy zár, általában a minősége is annál silányabb.

5. Ár/érték arány

Figyelemmel a fent leírtakra, mérlegelj. A kerékpárzár minősége (és ebből fakadóan az ára) álljon arányban a védelmezni kívánt kerékpár árával. Egy 150-200 ezer forintos bringa esetében, már ne sajnál 20-30 ezret kiadni egy kerékpárzárért. Ez egy egyszeri magasabb kiadást jelenthet, viszont ha összeveted azzal, hogy mekkora értéket védesz meg vele, már rögtön nem tűnik olyan horribilis befektetésnek.

6. Nem mindegy, hogyan csinálod

Először is, a tereptárgy amihez lezárod a kerékpárt, legyen mozdíthatatlan, és legalább olyan erős mint maga a lakat. Másodszor, ügyelj a helyes kerékpárzár felhelyezésre. Érdemes a  a hátsó kereket és a vázat valami erős tárgyhoz rögzíteni. Használhatunk U-lakatot, melyet sodronykábellel kombinálhatunk az egyes mozdítható alkatrészek (pl. első kerék, nyereg) lezárására.

+1. Jegyezd fel a vázszámod

Vásárláskor jegyezd fel a vázszámodat, és ha van rá lehetőség, akkor regisztrálj a gyártónál, vagy egy erre szakosodott országos nyilvántartásban. Ez sajnos a lopástól megvédeni nem fog, viszont ha megtörténik a baj, akkor talán van némi esélyed, hogy mentsd, ami menthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

19 − 9 =

X