8 +1 hasznos tipp, ha kerékpárt kölcsönzöl

8 +1 hasznos tipp, ha kerékpárt kölcsönzöl

Lassan itt a jó idő, és egyre többen ülnek nyeregbe azok közül is, akik eddig az időjárás miatt nem tették. Előfordul, hogy nincs saját kerékpárunk, vagy lakóhelyünktől távol, csak egy túra erejéig szeretnénk kerekezni és nincs lehetőségünk a saját bringánkat szállítani. Ilyenkor jön szóba a kerékpárkölcsönzés. Elhoztunk nektek néhány hasznos tippet, hogy mire érdemes figyelni, mit kell tudni kerékpárbérléskor.

1.

A bringabeállítás bérelt bicaj esetén is ugyanolyan fontos, mint egy sajátnál. Egy tíz kilométeres velencei túrát még csak kibírunk alacsony nyereggel, vagy egy kevésbé komfortos kormánybeállítással, de ha három napra bérelünk hanyagul beállított biciklit, akkor biztosan nem lesz kellemes élmény a tekerés.

2.

Ne számítsunk arra, hogy – főleg szezonban – a kölcsönzőben dolgozó alkalmazottnak hosszú félórái lesznek arra, hogy a többszöri próbaköröket kivárva, akár méricskélést követően aprólékosan beállítsa a kerékpárunkat. Az a legjobb, ha fejből tudjuk a beállítási paramétereinket, így megkönnyíthetjük a kölcsönzős személyzet – és a magunk – dolgát. A beállításhoz szükséges alapszerszámokkal – pl. egy zsebszerszámmal – jó, ha rendelkezünk. A bringa beállításához ebben a cikkünkben adtunk egy kis segítséget.

21 funkciós zsebszerszám

3.

A legtöbb bérelhető kerékpár értelemszerűen használt, és túrázásra, városi közlekedésre alkalmas. Ezt vegyük figyelembe a bérlés tervezésekor.

4.

A kölcsönzőkben többnyire taposópedálos, vagy hibridpedálos bicajok bérelhetők. Ha SPD-cipőnk van, nem valószínű, hogy azt fogjuk tudni használni ezeknél a bringáknál. Legyen kényelmes cipőnk a bicajozáshoz.

5.

A legtöbb bérlőhelyen nemcsak kerékpárt, hanem szükséges kiegészítőket (pl. sisakot, pumpát, esetleg pótbelsőt, láthatósági mellényt) is rendelkezésünkre bocsátanak. Van, ahol bizonyos darabokat csak a megfelelő ellenérték megfizetése fejében.

6.

Legtöbbször utólag kell fizetni, előre pedig csak egy fényképes igazolványt kell letétbe helyezni. Általában olyan bérlési megállapodást kötnek az ügyfelekkel, amely szerint a bringa bárminemű meghibásodása a bérlőt terheli – még akkor is, ha olyan balesetben rongálódik meg a kerékpár, amelyben nem mi voltunk a hibásak.

7.

Egyes kölcsönzőknél bizonyos értékű letétet, illetve órán, vagy napon alapuló bérleti díjat kell fizetni – az esetek zömében előre.

8.

Magyarországon, és külföldön is egyaránt gyakori lehetőség, hogy nem csak kerékpárt bérelhetünk, hanem inkább befizetünk egy olyan vezetett túrára, amely magában foglalja a kerékpár rendelkezésre bocsátását is. Ha az igényeinknek leginkább megfelelő időtöltést és árkonstrukciót keressük, számításainkból ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget se.

+ 1.

Ha kerékpárvásárlás előtt állunk, vagy csak szeretnénk kipróbálni álmaink bringáját, akkor érdemes tudni, hogy egyre több bolt és márka biztosít tesztlehetőséget. Ez azt jelenti, hogy egy-egy új típusú kerékpárt elvihetünk néhány napos használatra. Egy bolt sem kínálja a teljes készletét kipróbálásra, de gyakran akár méregdrága csúcsgépeket is kifoghatunk. A tesztelés hátránya – persze teljesen érthető –, hogy teszt esetén a kerékpár teljes árát (esetenként több százezer forintot) ott kell hagyni a boltban letétnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

egy × 5 =

X