A lánc nélküli bringa

A lánc nélküli bringa

Nem számít már kiemelkedő újdonságnak a technológia, hiszen a CeramicSpeed 2018-ban bemutatta a lánchajtást nélkülöző kerékpárját. Mi azonban mégsem tudunk szó nélkül elmenni mellette, mivel egy egészen elképesztő különlegességről van szó, úgyhogy következzen néhány szó erről a csodáról azoknak, akik eddig nem találkoztak vele, és mutatunk pár fotót és egy videót.

A „láncaitól megszabadított” kifejezés ebben az esetben szó szerint, és akár metaforikusan is illeszkedik ide. A CeramicSpeed új hajtóműve nem tartalmazza a kerékpározásban alapértelmezésnek számító lánchajtást, amely szinte ezeknek a kétkerekű járműveknek a szimbóluma is lehetne. Helyette alacsony súrlódást és lenyűgöző megjelenést kap a szerencsés kerékpártulajdonos. Kerámiacsapágyas forgótengellyel helyettesítik a zsíros láncot, és ez állítólag kiemelkedő teljesítményt biztosít. A CeramicSpeed szerint, így akár 49% -kal is csökkenteni lehet a súrlódásból adódó energiaveszteséget.

A fenti állításuk azon alapul, hogy a láncok több ponton is fogaskerekekre kerülnek, minden egyes fog egyedileg húzza a ráfeszülő láncszemet, és így minden érintkezési ponton csúszási súrlódást okoznak. Ezzel szemben a lánc nélküli hajtóműnek csak két érintkezési pontja van. Egy ott, ahol a pedálok a forgótengellyel kapcsolódnak, és egy ahol a tengely átfordítja a forgómozgást a hátsó kerékre. Ezekben a pontokban a CeramicSpeed kerámia golyóscsapágyakat szerelt a tengelyre, ami kisebb súrlódást okoz, mivel a csapágyak a fogaskerekek fogaihoz simulnak, és elfordulnak, ami rendkívül könnyű mozgást eredményez. A szénszálból készült tengely hihetetlenül könnyű, kemény, és különböző áttétellel is képes működni (például az alábbi képeken egy 13 sebességes elrendezés látható).

Talán ez lesz a kerékpározás jövője? Nem tudjuk, de addig is nézzétek meg ezeket klassz képeket a ’18-as év nagy technikai újdonságáról.

Tervezők: CeramicSpeed és Colorado Egyetem Gépészmérnöki Tanszék

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

kettő × 1 =

X