E-kerékpárt terveztek a Skodánál

E-kerékpárt terveztek a Skodánál

Nem ritkaság, hogy egy autómárka kerékpárt tervez. Így született meg a Skoda Klement nevű kétkerekű tanulmányjárműve is. A koncepció a Genfi Autószalonon bemutatja, hogyan képzeli el a márka a jövő nagyvárosi mikromobilitását.

A sajtóanyagban megjelentek szerint ez a kerékpár az autó hosszútávon fenntartható alternatíváját kereső fiatalok számára készült, akik elvárják, hogy az könnyen használható és élvezetes, emellett gyorsabb és kényelmesebb is legyen a hagyományos bicajoknál. 

A Klement alumíniumvázra épült, elől és hátul is egykaros kerékfelfüggesztésekkel. Furcsasága, mely egyben a klasszikus értelemben vett e-kerékpárnak minősítését is megkérdőjelezi, hogy a vezető lába rögzített helyű pedálokon nyugszik, amelyeket az elektromos kerékpárok pedáltengelyének megszokott helyén alakítottak ki. Az integrált, négy kilowattos kerékagymotorja akár 45 kilométer/óra sebességre is gyorsíthatja a járművet, míg a gáz és a fék a billenőpedálokkal kezelhető, innovatív és gyerekjáték könnyedségű irányíthatóságot kölcsönözve számára. A biztonságos közlekedésről blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, hidraulikus első fék és integrált LED-technikájú fényforrások gondoskodnak. A két, egyaránt 52 cellából felépülő lítiumion-akkumulátor kapacitása összesen 1250 Wh és akár 62 kilométeres hatótávot is lehetővé tehetnek. Egyszerűen kivehetők és a hálózati elektromos csatlakozóról vagy menet közben a rekuperáció segítségével tölthetők fel. 25 kilogramm tervezett saját tömegével a Klement könnyen manőverezhető.

A jövőbeni esetleges sorozatgyártású változat még számos új ötlettel is bővülhet, például vezetői segédrendszerekkel, vagy épp a különleges hababroncsok formájában.

Egy modern, impozáns közlekedési eszközről van szó, ami szerintünk félúton van az e-kerékpár és egy elektromos moped között. Egy próbakörre elvinnénk, de biztosan nem cserénénk le a jó öreg “klasszik drótszamarat”, erre a villanycsodára. 🙂 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

négy × 4 =

X